Στις επόμενες παραγράφους παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία και οι πιο σημαντικές λειτουργίες της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας "e-me". Επιπλέον, δίνονται οι βασικές οδηγίες για τη χρήση της, με στόχο να λειτουργήσουν επικουρικά στις ενσωματωμένες οδηγίες και μηνύματα που θα βρείτε κατά την περιήγησή σας στην Πλατφόρμα.
Για την είσοδο στην e-me χρειάζεται να έχετε έναν προσωπικό λογαριασμό χρήστη. Όταν θα ζητήσετε να δείτε μία σελίδα της e-me, ο περιηγητής αυτόματα θα σας οδηγήσει στη σελίδα ταυτοποίησης χρήστη, όπου θα χρειαστεί να δώσετε σωστά τα στοιχεία του λογαριασμού σας: το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Εφόσον διαθέτετε λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επίσημη έκδοση της e-me. Πατώντας στο κουμπί "ΕΙΣΟΔΟΣ" θα μεταβείτε στη σελίδα πιστοποίησης χρηστών του ΠΣΔ, όπου μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο ΠΣΔ και να εισέλθετε στην e-me.
Eπίσημη έκδοση της e-me
Στην "e-me για όλους" η είσοδος των χρηστών γίνεται με απλή εγγραφή, επιτρέποντας έτσι και σε άλλους ενδιαφερόμενους (ερευνητές, φοιτητές, προσωπικό φορέων, μαθητές/τριες) που δεν διαθέτουν λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) να αξιοποιήσουν την e-me.
Έκδοση της e-me για όλους
Στην έκδοση της e-me για επίδειξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους ενδεικτικούς έτοιμους λογαριασμούς για να περιηγηθείτε στο περιβάλλον της e-me και να πειραματιστείτε με τις λειτουργίες της.
Η κεντρική σελίδα της e-me περιέχει την αρχική σελίδα χρήστη, έναν κεντρικό δηλαδή χώρο για την πρόσβαση στις επιμέρους λειτουργίες και εφαρμογές της που αποτελείται από τρία μέρη:
Αρχικό περιβάλλον εργασίας
Κάθε χρήστης της e-me, μπορεί να προσαρμόζει την αρχική του σελίδα και τη διάταξη των εικονιδίων σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας προσαρμογής, μπορείτε είτε να πατήσετε το κουμπί “Eπεξεργασία” στο επάνω δεξιά τμήμα της αρχικής σελίδας είτε να πατήσετε παρατεταμένα πάνω σε κάποια εφαρμογή ή φάκελο.
Κατόπιν μπορείτε να μετακινήσετε με σύρσιμο και απόθεση (drag & drop) τα εικονίδια:
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής, χρειάζεται να επιλέξετε "Αποθήκευση".
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της e-me, είναι η δυνατότητα προσθήκης νέων "μικρο-εφαρμογών". Μέσω αυτών επεκτείνεται η λειτουργικότητα της πλατφόρμας, ώστε να καλύψει καλύτερα τις απαιτήσεις κάθε χρήστη, ανάλογα με τις ανάγκες, το ρόλο και την εκπαιδευτική βαθμίδα του. Η περιήγηση στις διαθέσιμες μικρο-εφαρμογές γίνεται μέσω του αποθετηρίου μικρο-εφαρμογών (e-me store
), το οποίο ενημερώνεται τακτικά με νέες ή βελτιωμένες εκδόσεις εφαρμογών που δημιουργούνται από την ομάδα υλοποίησης της e-me ή και συνεργαζόμενους φορείς.
Πατώντας το εικονίδιο του αποθετηρίου από την αρχική σελίδα χρήστη, μπορείτε να δείτε όλες τις μικρο-εφαρμογές, να επιλέξετε ανάμεσα στις μη εγκατεστημένες ή να δείτε τις εγκατεστημένες. Με τα κουμπιά "Εγκατάσταση" ή "Απεγκατάσταση" κάτω από κάθε εφαρμογή μπορείτε να εκτελέσετε τις αντίστοιχες ενέργειες, οπότε και τοποθετείται ή αφαιρείται η εφαρμογή από την αρχική σας σελίδα. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε εφαρμογές με βάση τον τίτλο και την περιγραφή τους.
e-me store
Κάθε χρήστης της e-me διαθέτει ένα προσωπικό προφίλ, το οποίο αποτελεί και την "ταυτότητά" του στο πλαίσιο της πλατφόρμας. Για την επεξεργασία του προσωπικού σας προφίλ πρέπει να επιλέξετε Προφίλ
από το μενού που εμφανίζεται πατώντας στο εικονίδιο χρήστη στην πάνω οριζόντια μπάρα.
Παράμετροι προφίλ
Στην οθόνη επεξεργασίας του προσωπικού σας προφίλ έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε βασικές επιλογές:
Μετά την επεξεργασία του προσωπικού προφίλ από κάθε χρήστη της e-me, και ανάλογα με τις επιλογές του, οι υπόλοιποι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να δουν τα στοιχεία του με τους εξής τρόπους:
Δημόσιο προφίλ
Πρέπει να σημειωθεί ότι:
Κάθε χρήστης της e-me έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τις ρυθμίσεις που επιθυμεί. Για την επεξεργασία τους πρέπει να επιλέξετε την επιλογή Ρυθμίσεις
από το μενού που εμφανίζεται πατώντας στο εικονίδιο χρήστη στην πάνω μπάρα ή να επιλέξετε το αντίστοιχο εικονίδιο στην αρχική σας σελίδα.
Μενού ρυθμίσεις
Στην καρτέλα των «Ρυθμίσεων Εμφάνισης» μπορείτε:
Ρυθμίσεις Εμφάνισης
Στην καρτέλα των «Λοιπών Ρυθμίσεων» μπορείτε να ανεβάσετε την επίσημη φωτογραφία σας, η οποία θα εμφανίζεται σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως το Πλάνο Τάξης, και θα είναι ορατή μόνο στους χρήστες που χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες εφαρμογές. Η φωτογραφία αυτή μπορεί να είναι διαφορετική από την φωτογραφία προφίλ σας.
Λοιπές Ρυθμίσεις
Σε κάθε σελίδα της e-me, στην πάνω οριζόντια μπάρα, βρίσκεται το εικονίδιο των ειδοποιήσεων. Εκεί εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο -μέσω της τεχνολογίας push- ειδοποιήσεις για διάφορες ενέργειες που σας αφορούν.
Στη λίστα που εμφανίζεται πατώντας στο εικονίδιο, μπορείτε να δείτε τις τελευταίες μη αναγνωσμένες ειδοποιήσεις σας ή να επιλέξετε να μεταφερθείτε στη σελίδα των ειδοποιήσεων προκειμένου να τις δείτε συνολικά.
Μη αναγνωσμένες Ειδοποιήσεις
Οι ειδοποιήσεις χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
Μπορείτε να προβάλλετε όλες τις Ειδοποιήσεις ή να τις φιλτράρετε επιλέγοντας μόνο αυτές που σχετίζονται με Κυψέλες, χρήστες ή εφαρμογές. Στη σελίδα προβολής ειδοποιήσεων σας δίνεται η δυνατότητα της σήμανσής τους ως διαβασμένες ή της διαγραφής τους. Οι συγκεκριμένες ενέργειες μπορούν να γίνουν είτε μαζικά -για όλες τις ειδοποιήσεις- είτε μεμονωμένα ανά ειδοποίηση. Επιλέγοντας μια ειδοποίηση μεταβαίνετε στη σχετική σελίδα.
Σελίδα Ειδοποιήσεων
Ο Υπεύθυνος και ο/οι Βοηθός/οί λαμβάνουν ειδοποίηση όταν γίνεται αναφορά σε κάποια ανάρτηση ή σε κάποιο σχόλιο σε ανάρτηση στον τοίχο της Κυψέλης
Ειδοποίηση λαμβάνει ένα μέλος μιας Κυψέλης, όταν ο Υπεύθυνος της Κυψέλης του στείλει πρόσκληση να γίνει Υπεύθυνός της.
Ειδοποίηση λαμβάνει και όταν ο Υπεύθυνος της Κυψέλης τον ορίσει ως Βοηθό στη συγκεκριμένη Κυψέλη.
Όταν ο Υπεύθυνος στείλει πρόσκληση σε κάποιον χρήστη να γίνει μέλος στην Κυψέλη, τότε ο χρήστης αυτός ειδοποιείται για την πρόσκληση. Αν ο χρήστης αποδεχθεί την πρόσκληση τότε ο Υπεύθυνος ειδοποιείται για την αποδοχή της πρόσκλησης.
Όταν ένας χρήστης στείλει αίτημα συμμετοχής σε μια Κυψέλη, τότε ο Υπεύθυνος της Κυψέλης ειδοποιείται προκειμένου να αποδεχτεί ή να απορρίψει το αίτημα. Με την αποδοχή του αιτήματος ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος χρήστης.
Όταν ένας χρήστης σας στείλει αίτημα σύνδεσης λαμβάνετε ταυτόχρονα μια ειδοποίηση. Αν αποδεχτείτε το αίτημα, τότε ο χρήστης που σας έστειλε το αίτημα σύνδεσης ειδοποιείται για την αποδοχή.
Ειδοποιήσεις Χρηστών
e-me assignments
Η εφαρμογή e-me assignments δημιουργεί τριών ειδών ειδοποιήσεις:
H e-me σας παρέχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε άμεσα με άλλα μέλη της πλατφόρμας αρκεί αυτά να περιλαμβάνονται στις επαφές σας.
Η επικοινωνία μεταξύ μελών μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρεις τρόπους:
Η e-me υποστηρίζει την επικοινωνία «ένας-προς-πολλούς» με μηνύματα κειμένου και «ένας-προς-έναν» με κλήση ήχου ή βίντεο.
Αν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μια ζωντανή μετάδοση ήχου ή βίντεο (ένας-προς-πολλούς), μπορείτε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες της εφαρμογής «ΠΣΔ Τηλεδιασκέψεις».
Από κάθε σελίδα της e-me, έχετε άμεση πρόσβαση στη σελίδα των μηνυμάτων κειμένου πατώντας στο εικονίδιο Μηνύματα
στην πάνω οριζόντια μπάρα. Στη λίστα που εμφανίζεται μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο μήνυμα, να δείτε μια προεπισκόπηση των αδιάβαστων μηνυμάτων σας ή να επιλέξετε να μεταφερθείτε στη σελίδα προβολής όλων των μηνυμάτων.
Τα μηνύματά μου
Η ανταλλαγή μηνυμάτων μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ επαφών. Μπορείτε να στείλετε μήνυμα σε μία ή περισσότερες από τις επαφές σας, πληκτρολογώντας ένα τμήμα ή ολόκληρο το όνομα χρήστη (username) της επαφής σας προκειμένου να την επιλέξετε στη λίστα επαφών που εμφανίζεται. Εάν μια συνομιλία έχει δημιουργηθεί, μπορείτε να επιλέξετε παύση ειδοποιήσεων, ώστε να μην εμφανίζονται στην πάνω μπάρα οι σχετικές ειδοποιήσεις για νέα μηνύματα και διαγραφή ιστορικού συνομιλίας ώστε να μην εμφανίζεται το ιστορικό της συνομιλίας στο δικό σας λογαριασμό. Η συνομιλία θα εξακολουθεί να υπάρχει στους λογαριασμούς των υπόλοιπων συμμετεχόντων.
Σελίδα μηνυμάτων
Η e-me σας παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε κλήσεις ήχου ή βίντεο προς οποιονδήποτε χρήστη περιλαμβάνεται στις επαφές σας, αρκεί:
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια κλήση ήχου ή βίντεο από τα εξής σημεία:
Εικονίδια κλήσης βίντεο και ήχου στη σελίδα Επαφών
Εικονίδια κλήσης βίντεο και ήχου στη σελίδα Προφίλ Χρήστη
Εικονίδια κλήσης βίντεο και ήχου στη σελίδα Συνομιλίας με μήνυμα κειμένου
Εφόσον πραγματοποιήσετε κλήση προς κάποιον χρήστη, εμφανίζεται στον συνομιλητή σας παράθυρο ειδοποίησης το οποίο συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο ώστε να ενημερωθεί για την εισερχόμενη κλήση.
Καθόλη τη διάρκεια της κλήσης εμφανίζεται η τρέχουσα διάρκειά της, ενώ κατά τη λήξη της εμφανίζεται μήνυμα με τη συνολική διάρκεια στον κατάλογο πρόσφατων μηνυμάτων (διαθέσιμος από το εικονίδιο Μηνύματα
στο δεξί μέρος της πάνω οριζόντιας μπάρας).
Το ίδιο μήνυμα (Κλήση και διάρκεια κλήσης) εμφανίζεται και στο παράθυρο μηνυμάτων κειμένου των δύο συνομιλητών.
Παράθυρο εισερχόμενης κλήσης ήχου
Παράθυρο εισερχόμενης κλήσης βίντεο
Ένας χρήστης μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει μια κλήση ήχου ή βίντεο πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο. Πατώντας το πράσινο εικονίδιο αποδέχεται την κλήση. Πατώντας το κόκκινο εικονίδιο απορρίπτει την εισερχόμενη κλήση και αυτή τερματίζεται.
Αν ο καλούμενος χρήστης δεν απαντήσει στην κλήση εντός χρονικού διαστήματος 10 δευτερολέπτων, τότε αυτή τερματίζεται και το μήνυμα «Αναπάντητη κλήση» ή «Δεν απαντήθηκε» εμφανίζεται στη σελίδα προβολής όλων των μηνυμάτων.
Αν μια κλήση απορριφθεί εμφανίζεται το μήνυμα «Η κλήση απορρίφθηκε» στη σελίδα προβολής όλων των μηνυμάτων.
Με την έναρξη της κλήσης ήχου ή βίντεο μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αποστολής μηνύματος κειμένου πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο.
Επίσης, αν η κλήση πραγματοποιείται σε σελίδα της e-me που βρίσκεται εκτός της εφαρμογής μηνυμάτων, μπορείτε να επιλέξετε η οθόνη κλήσης να καλύπτει ολόκληρη την οθόνη σας πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο.
Επιλογές "Προβολή σε πλήρη οθόνη" και "Εμφάνιση μηνυμάτων κειμένου"
Η κλήση μπορεί να τερματιστεί οποιαδήποτε στιγμή, από οποιονδήποτε από τους συμμετέχοντες, μέσω του κόκκινου εικονιδίου τερματισμού κλήσης.
Παράθυρο κλήσης βίντεο
Η e-me σας παρέχει τη δυνατότητα να πληροφορείστε για την κατάσταση σύνδεσης των μελών της πλατφόρμας που ανήκουν στις επαφές σας. Δίπλα στο όνομα χρήστη εμφανίζεται κατάλληλη ένδειξη που ενημερώνει για το αν το μέλος είναι Συνδεδεμένο εκείνη τη στιγμή (Ενεργός) ή αν δεν είναι Συνδεδεμένο (Ανενεργός).
Η ένδειξη κατάστασης σύνδεσης εμφανίζεται στα εξής σημεία:
Η κατάσταση σύνδεσης κάθε μέλους ορίζεται ως «Ενεργός» και απεικονίζεται με πράσινο χρώμα εφόσον ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στην e-me. Η ένδειξη «Ανενεργός» απεικονίζεται με γκρι χρώμα.
Μπορείτε, αν θέλετε, να ορίσετε την κατάσταση σύνδεσής σας ως «Ανενεργός» μέσω της επιλογής που θα βρείτε στη σελίδα προβολής όλων των μηνυμάτων. Στη σελίδα αυτή μεταφέρεστε πατώντας στο εικονίδιο Mηνύματα
που θα βρείτε στο δεξί μέρος της πάνω οριζόντιας μπάρας και ακολουθώντας το σύνδεσμο «Όλα τα μηνύματα».
Ορισμός κατάστασης σύνδεσης
Εφόσον ορίσετε την κατάστασή σας ως «Ανενεργός», δεν θα μπορείτε να δέχεστε κλήσεις ήχου ή βίντεο ενώ τα μηνύματά σας θα εμφανίζονται μόνο μέσω ανανέωσης (refresh) της σελίδας και όχι άμεσα, μέσω της τεχνολογίας “Push”. Θα εξακολουθείτε όμως να βλέπετε την κατάσταση σύνδεσης των επαφών σας και θα μπορείτε να καλείτε όσες ορίζονται ως «ενεργές».
Κάθε χρήστης της e-me, μπορεί να δημιουργήσει το προσωπικό του κοινωνικό δίκτυο προσθέτοντας άλλους χρήστες στις επαφές του, ώστε να επικοινωνεί εύκολα και άμεσα μαζί τους. Για να δείτε τις επαφές σας, αλλά και να βρείτε και άλλους χρήστες της e-me, ώστε να τους αποστείλετε αίτημα σύνδεσης, πρέπει να επιλέξετε Επαφές
από το μενού που εμφανίζεται πατώντας στο εικονίδιο χρήστη στην πάνω μπάρα ή να επιλέξετε το αντίστοιχο εικονίδιο στην αρχική σας σελίδα.
Οι επαφές μου
Στη σελίδα των επαφών σας είναι συγκεντρωμένα τα άτομα με τα οποία έχετε συνδεθεί και οι βασικές πληροφορίες αυτών (φωτογραφία, ονοματεπώνυμο, όνομα χρήστη (username) και ιδιότητα: το μαύρο εικονίδιο αντιπροσωπεύει τον καθηγητή και το γκρι τον μαθητή). Η διαχείριση των επαφών σας γίνεται από την ίδια σελίδα. Από εδώ μπορείτε να αποκλείσετε ή να διαγράψετε κάποια επαφή σας, να αποδεχτείτε ή να απορρίψετε αιτήματα σύνδεσης από άλλους χρήστες, κλπ. Από την ίδια σελίδα, πατώντας στο εικονίδιο με τον φακό στα δεξιά της σελίδας, μπορείτε να αναζητήσετε έναν χρήστη της e-me, εισάγοντας τουλάχιστον 3 χαρακτήρες. Η αναζήτηση γίνεται στα πεδία όνομα χρήστη (username), όνομα και επώνυμο.
Η Κυψέλη είναι o βασικός χώρος εργασίας στην e-me.
H e-me παρέχει δύο τύπους Κυψελών, τις Δημόσιες και τις Ιδιωτικές.
Κάθε Δημόσια Κυψέλη έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Κάθε Ιδιωτική Κυψέλη έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Η κάθε Κυψέλη έχει:
Όλες οι Κυψέλες στις οποίες συμμετέχετε ή ακολουθείτε εμφανίζονται στη σελίδα "εισόδου" στις Κυψέλες, η οποία ανοίγει από το εικονίδιο "Κυψέλες" που βρίσκεται στην αρχική σελίδα χρήστη. Στην καρτέλα κάθε Κυψέλης υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη ανάλογα με το αν είστε Υπεύθυνος της Κυψέλης, βοηθός ή μέλος. Πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά μπορείτε να περιορίσετε π.χ. την εμφάνιση μόνο των Κυψελών στις οποίες είστε Υπεύθυνος. Επίσης, εμφανίζονται επιπλέον πληροφορίες, όπως εάν η Κυψέλη είναι ιδιωτική ή δημόσια, καθώς και πόσα μέλη και ακολούθους έχει.
Σελίδα εισόδου στις Κυψέλες
Από την ίδια σελίδα, μπορείτε να αναζητήσετε Δημόσιες Κυψέλες, μέσω του εικονιδίου Αναζήτησης
(στο πάνω δεξιά μέρος).
Αναζήτηση Κυψέλης
Για να συμμετάσχετε σε μια Κυψέλη υπάρχουν δύο τρόποι:
Ειδοποιήσεων
στην πάνω οριζόντια μπάρα δεξιά.Σελίδα συμμετοχής σε μια Κυψέλη κατόπιν απάντησης σε πρόσκληση συμμετοχής (α)
Σελίδα συμμετοχής σε μια Κυψέλη μετά από αναζήτηση (β)
Από τη σελίδα εισόδου στις Κυψέλες, επιλέγοντας το εικονίδιο Επεξεργασία
(κάτω από το εικονίδιο Αναζήτησης, στο πάνω δεξιά μέρος), μπορείτε να εκτελέσετε τις εξής ενέργειες:
Οθόνη επεξεργασίας Κυψελών
Κάθε χρήστης της e-me μπορεί να δημιουργήσει Κυψέλες, δημόσιες και ιδιωτικές. Επιλέγοντας το κουμπί Νέα
στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας εισόδου στις Κυψέλες, οδηγείστε στην οθόνη, όπου επεξηγούνται τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τύπου Κυψέλης.
Δημιουργία Κυψέλης
Μετά την παραπάνω επιλογή, καλείστε να συμπληρώσετε τα απαραίτητα πεδία για την ολοκλήρωση της δημιουργίας της νέας σας Κυψέλης, όπως εικόνα Κυψέλης και φόντου, τίτλος, αναγνωριστικό, περιγραφή, ετικέτες και επιπρόσθετες ρυθμίσεις.
Σημείωση: Το αναγνωριστικό που θα επιλέξετε καλό είναι να είναι σύντομο και εύκολο στη γραφή καθώς χρησιμοποιείται από τις εφαρμογές Κυψέλης (π.χ. αποτελεί μέρος της διεύθυνσης URL του Ιστολογίου Κυψέλης).
Επιλογές Κυψέλης
Ως Υπεύθυνοι της Κυψέλης μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επεξεργαστείτε όλα τα παραπάνω στοιχεία -εκτός από το αναγνωριστικό- επιλέγοντας το εικονίδιο Επεξεργασίας
στο πάνω δεξιά μέρος της αρχικής της σελίδας.
Μετά τη δημιουργία Κυψέλης, μπορείτε να καλέσετε χρήστες της e-me για να συμμετάσχουν. Από την αρχική σελίδα της Κυψέλης, επιλέξτε το εικονίδιο Μέλη
και μεταφερθείτε στην αντίστοιχη σελίδα. Ο Υπεύθυνος μπορεί να προσκαλέσει χρήστες που είναι ήδη στις επαφές του, χρήστες που συμμετέχουν ήδη σε άλλες Κυψέλες των οποίων είναι επίσης Υπεύθυνος ή να αναζητήσει και να προσκαλέσει κάποιον χρήστη της e-me (η αναζήτηση γίνεται στα πεδία όνομα χρήστη (username), όνομα και επώνυμο).
Πρόσκληση μελών
Μόνο ο Υπεύθυνος της Κυψέλης μπορεί να διαχειριστεί τα μέλη της, δηλαδή να διαγράψει κάποιο μέλος, να απαντήσει (με αποδοχή ή απόρριψη) στις αιτήσεις συμμετοχής και να προσκαλέσει άλλους χρήστες της e-me. Τα υπόλοιπα μέλη της Κυψέλης έχουν δικαίωμα να δουν τη λίστα μελών, χωρίς να έχουν δικαιώματα για επιπλέον ενέργειες.
Μέλη Κυψέλης
Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του Υπεύθυνου της Κυψέλης. Ο Υπεύθυνος της Κυψέλης μπορεί να αποστείλει σε κάποιο μέλος της Κυψέλης πρόσκληση να γίνει Υπεύθυνός της. Το μέλος μπορεί να αποδεχτεί ή να απορρίψει την πρόσκληση. Σε περίπτωση αποδοχής, το μέλος γίνεται πλέον Υπεύθυνος της Κυψέλης και ο προηγούμενος Υπεύθυνος μετατρέπεται σε απλό μέλος της Κυψέλης, χάνοντας τα δικαιώματα διαχείρισης της Κυψέλης και του περιεχομένου που έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο στις εγκατεστημένες εφαρμογές Κυψέλης.
Ο Τοίχος αποτελεί το βασικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των μελών της Κυψέλης. Είναι ανοιχτός σε όλα τα μέλη της, δηλαδή κάθε χρήστης που συμμετέχει στην Κυψέλη μπορεί να διαβάσει από τον τοίχο της και να γράψει σ'αυτόν. Για να γράψει ένα μέλος της Κυψέλης στον τοίχο το μήνυμα (ανάρτηση ή σχόλιο) που επιθυμεί καλείται να χρησιμοποιήσει τον διαθέσιμο επεξεργαστή κειμένου ο οποίος παρέχει τις ακόλουθες δυνατότητες:
Οι δημόσιες Κυψέλες, ο Υπεύθυνος των οποίων το έχει επιλέξει, μπορούν να έχουν τοίχο ανοιχτό για όλους τους χρήστες της e-me, ακόμα και για αυτούς που δε συμμετέχουν στην Κυψέλη. Οι ιδιωτικές Κυψέλες έχουν κλειστό τοίχο, προσβάσιμο μόνο από τα μέλη τους.
Ο Υπεύθυνος και οι βοηθοί της Κυψέλης είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αναρτήσεων και των σχολίων του τοίχου της. Εάν κάποιο μέλος της Κυψέλης θεωρήσει ότι έχει δημοσιευτεί κάποια προσβλητική ανάρτηση ή κάποιο προσβλητικό σχόλιο μπορεί να αποστείλει αναφορά, η οποία είναι ορατή στον Υπεύθυνο και τους βοηθούς της Κυψέλης (ειδοποιούνται σχετικά). Η ανάρτηση ή το σχόλιο που θα συγκεντρώσει τρεις αναφορές κρύβεται από τον τοίχο.
Ο Υπεύθυνος και οι βοηθοί της Κυψέλης έχουν ακόμη τη δυνατότητα να "καρφιτσώσουν" στην κορυφή του Τοίχου κάποιες αναρτήσεις που θα επιλέξουν ως "σημαντικές". Κάθε νέα ανάρτηση που "καρφιτσώνεται" παίρνει θέση στην κορυφή του τοίχου. Το "ξεκαρφίτσωμα" μιας ανάρτησης την επαναφέρει στην παλιά της θέση.
Τέλος, κάθε μέλος μπορεί να επεξεργαστεί ή να διαγράψει προσωπικές του αναρτήσεις ή σχόλια.
Τοίχος Κυψέλης
Η κεντρική οθόνη στο εσωτερικό των Κυψελών αποτελείται από τις εφαρμογές (apps) που έχουν εγκατασταθεί από τον Υπεύθυνο της Κυψέλης και είναι διαθέσιμες σε όλα τα μέλη της. Ο Υπεύθυνος της Κυψέλης μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές μέσω του Store της Κυψέλης. Οι εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε υπο-συστήματα της Κυψέλης, όπως τα μέλη της. Επίσης, εμπλουτίζουν τον ρόλο και τις διαθέσιμες λειτουργίες των μελών της, όπως διαμοιρασμό αρχείων, δημιουργία αναρτήσεων στο ιστολόγιο της Κυψέλης, κ.ά.
Εφαρμογές Κυψέλης
Μέσα από την εφαρμογή αρχείων ο χρήστης έχει πρόσβαση στα αρχεία και τους φακέλους του. Επίσης, μπορεί να δει αρχεία και φακέλους που του έχουν διαμοιράσει ή έχει διαμοιραστεί με άλλους χρήστες.
Αρχεία
Οι ενέργειες που είναι διαθέσιμες στα αρχεία και τους φακέλους είναι οι εξής: επιλογή, ορισμός αγαπημένου, μετονομασία, μεταφόρτωση, διαμοιρασμός και διαγραφή.
Επιλογές Αρχείων
Μέσα από την εφαρμογή «Αρχεία» οι χρήστες της e-me μπορούν να μοιραστούν αρχεία είτε με άλλα μέλη της e-me είτε με μια Κυψέλη στην οποία συμμετέχουν, είτε με οποιονδήποτε χρήστη του Διαδικτύου μέσω συνδέσμου.
Διαμοιρασμός Αρχείου
Οι επιλογές διαμοιρασμού ενός αρχείου ή ενός φακέλου είναι διαθέσιμες είτε από το εικονίδιο διαμοιρασμού είτε από τις τρεις τελείες και το «i Λεπτομέρειες».
Αν o χρήστης επιθυμεί να διαμοιραστεί ένα αρχείο ή έναν φάκελο με ένα μέλος ή περισσότερα ή Κυψέλη της e-me τότε πληκτρολογεί τουλάχιστον 3 χαρακτήρες του ονόματος του μέλους-μελών/της Κυψέλης στο πλαίσιο αναζήτησης μελών και Κυψελών της e-me που εμφανίζεται και στη συνέχεια επιλέγει αντίστοιχα.
Διαμοιρασμός Αρχείου με Χρήστες-Κυψέλες
Στο σημείο αυτό ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν για το αρχείο του ή τον φάκελό του επιτρέπεται ο διαμοιρασμός ή η επεξεργασία του.
Αν o χρήστης επιθυμεί να διαμοιραστεί έναν φάκελο ή ένα αρχείο με οποιοδήποτε χρήστη στο Διαδίκτυο, μπορεί να επιλέξει το Διαμοιρασμός συνδέσμου και να χρησιμοποιήσει τον παρεχόμενο σύνδεσμο.
Σύνδεσμος Διαμοιρασμoύ Αρχείου
Στο σημείο αυτό ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν για το αρχείο του ή τον φάκελό του επιτρέπεται ο διαμοιρασμός ή η επεξεργασία του.
Ο χρήστης μπορεί να συγχρονίσει τα αρχεία του στην e-me με τη συσκευή του χρησιμοποιώντας κάποια από τις διαθέσιμες εφαρμογές συγχρονισμού αρχείων. Πατώντας στην επιλογή "ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΡΧΕΙΩΝ" που βρίσκεται στο κάτω αριστερό μέρος της σελίδας, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με τις οδηγίες εγκατάστασης. Για λόγους ασφαλείας, η σύνδεση μέσω της τοπικής εφαρμογής απαιτεί διαφορετικό κωδικό από τον κωδικό του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου που χρησιμοποιείται για την σύνδεση στην e-me. Μετά την εγκατάσταση της κατάλληλης εφαρμογής (ανάλογα με τη συσκευή) και μόλις ζητηθεί, ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει τα στοιχεία που παρέχονται ώστε να συνδεθεί στην τοπική εφαρμογή και στη συνέχεια να προχωρήσει στον συγχρονισμό των αρχείων του.
Οδηγίες εγκατάστασης εφαρμογών συγχρονισμού αρχείων
Το e-portfolio είναι μια εφαρμογή οργάνωσης και προβολής της δουλειάς μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι χρήστες μπορούν να οργανώσουν τη δουλειά τους σε φακέλους και στη συνέχεια να ανεβάσουν περιεχόμενο της επιλογής τους. Στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής μπορείτε να ορίσετε αν η προβολή του e-portfolio σας θα είναι ανοικτή για τους υπόλοιπους χρήστες της e-me και τις επαφές σας, ανάλογα πάντα με το επίπεδο δημοσιότητας που έχετε θέσει ανά περιεχόμενο (Όλοι / Επαφές / Κανένας). Εφόσον ορίσετε το e-portfolio σας ως κλειστό, αυτό θα υπερισχύσει οποιωνδήποτε επιμέρους επιλογών δημοσιότητας έχετε κάνει ανά περιεχόμενο.
Κεντρική σελίδα εφαρμογής "e-portfolio"
Μπορείτε να δημιουργήσετε φάκελο πατώντας στο εικονίδιο "Νέος Φάκελος". Στο παράθυρο δημιουργίας φακέλου που εμφανίζεται μπορείτε να συμπληρώσετε τον τίτλο του φακέλου και μια σύντομη περιγραφή σχετικά με το περιεχόμενό του.
Δημιουργία Φακέλου
Στη σελίδα προβολής ενός φακέλου, μπορείτε να δείτε τον τίτλο, την περιγραφή και τα περιεχόμενά του. Μπορείτε να δημιουργήσετε υποφακέλους ή να ανεβάσετε νέο περιεχόμενο πατώντας στο εικονίδιο "Νέο" και επιλέγοντας αντίστοιχα "Φάκελος" ή "Περιεχόμενο". Ένας φάκελος μπορεί να περιέχει όσα επίπεδα υποφακέλων επιθυμείτε.
Υπομενού δημιουργίας Φακέλου/Περιεχομένου
Κατά τη δημιουργία περιεχομένου ο χρήστης καλείται να συμπληρώσει στοιχεία για το περιεχόμενο που επιθυμεί να ανεβάσει. Το περιεχόμενο μπορεί να αποτελείται από ένα ή περισσότερα αρχεία, ή/και συνδέσμους. Σε κάθε περιεχόμενο που επιλέγετε να συμπεριλάβετε στο portfolio σας, θα πρέπει να υπάρχει μια σύντομη περιγραφή/τεκμηρίωση των λόγων επιλογής του.
Δημιουργία Περιεχομένου
Ορισμός ορατότητας e-portfolio στο προφίλ του χρήστη
Το e-me content είναι μια εφαρμογή δημιουργίας ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα το e-me content υποστηρίζει την ανάπτυξη διαφόρων τύπων διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων και γενικά διαδραστικών εκπαιδευτικών πόρων (π.χ. ασκήσεις αντιστοίχισης, διαδραστικά βίντεο, σύνθετες παρουσιάσεις, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτηματολόγια κ.ά.). Στη συνέχεια περιγράφονται οι διαθέσιμες ενέργειες στο e-me content. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο Ενδεικτικό Σενάριο Χρήσης της Εφαρμογής e-me content.
Αφού εισέλθει στο e-me content, ο χρήστης μεταφέρεται στο διαχειριστικό περιβάλλον της εφαρμογής και συγκεκριμένα στη σελίδα δημιουργίας νέου αντικειμένου.
Εκεί καλείται να ορίσει τον τίτλο του αντικειμένου, να επιλέξει έναν από τους διαθέσιμους τύπους αντικειμένων (υποστηρίζονται περισσότεροι από 30 τύποι αντικειμένων) και να συμπληρώσει κατάλληλα τα πεδία της φόρμας δημιουργίας αντικειμένου.
Δημιουργία αντικειμένου
Τέλος, επιλέγοντας την ενέργεια «Δημιουργία», μεταφέρεται στη σελίδα προβολής του αντικειμένου που μόλις δημιούργησε.
Από το διαχειριστικό περιβάλλον της εφαρμογής, επιλέγοντας την ενέργεια «Μεταφόρτωση» ο χρήστης μπορεί να μεταφορτώσει (upload) στο e-me content ένα αντικείμενο (αρχείο .h5p), το οποίο έχει λάβει από κάποιον άλλον χρήστη της e-me ή έχει κατεβάσει από τη σελίδα με τα παραδείγματα αντικειμένων.
Μεταφόρτωση αντικειμένου
Επιλέγοντας «Όλα τα αντικείμενα» από το διαχειριστικό περιβάλλον της εφαρμογής, ο χρήστης μεταφέρεται στη σελίδα με τη λίστα όλων των αντικειμένων που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και τα οποία έχει δικαίωμα να επεξεργαστεί.
Λίστα αντικειμένων χρήστη
Επιλέγοντας την ενέργεια «Επεξεργασία» σε όποιο αντικείμενο επιθυμεί να τροποποιήσει/επεξεργαστεί, οδηγείται στη σελίδα επεξεργασίας του εκάστοτε αντικειμένου.
Επεξεργασία αντικειμένου
Επίσης, μέσα από τη σελίδα επεξεργασίας ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την ενέργεια «Αντιγραφή» και να αντιγράψει το αντικείμενο στο πρόχειρο. Στη συνέχεια επιλέγοντας την ενέργεια «Επικόλληση» ή «Επικόλληση & Αντικατάσταση» μπορεί να επικολλήσει το αντικείμενο.
Αφού ολοκληρώσει τις επιθυμητές αλλαγές, επιλέγει την ενέργεια «Ενημέρωση» και μεταφέρεται στη σελίδα προβολής του αντικειμένου που μόλις επεξεργάστηκε.
Ο χρήστης (δημιουργός) μπορεί να προβάλει ένα αντικείμενο του e-me content εντός της e-me, στον τοίχο μίας Κυψέλης, επιλέγοντας «e-me content» από το μενού του ενσωματωμένου επεξεργαστή κειμένου.
Επεξεργαστής κειμένου στον τοίχο Κυψέλης
Στο αναδυόμενο παράθυρο, επιλέγει από τη λίστα των αντικειμένων που έχει ο ίδιος δημιουργήσει, εκείνο το οποίο επιθυμεί να επικολλήσει στον τοίχο της Κυψέλης.
Εισαγωγή αντικειμένου e-me content στον τοίχο Κυψέλης
Ο χρήστης μπορεί να ενσωματώσει ένα αντικείμενο e-me content σε άλλα συστήματα χρησιμοποιώντας τις επιλογές που παρέχονται στις οδηγίες ενσωμάτωσης αντικειμένου στη δεξιά πλευρική στήλη της σελίδας αντικειμένου. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να ενσωματώσει ένα αντικείμενο e-me content:
Ενσωμάτωση αντικειμένου e-me content σε άλλα συστήματα
Η ενσωμάτωση περιεχομένου LaTeX μπορεί να γίνει απευθείας στο κείμενο με τους παρακάτω τρόπους:
Ο δημιουργός ενός αντικειμένου μπορεί να δει από το διαχειριστικό περιβάλλον της εφαρμογής ορισμένα βασικά στοιχεία σχετικά με την αλληλεπίδραση των χρηστών με αυτό (έναρξη, ολοκλήρωση, διάρκεια αλληλεπίδρασης, βαθμολογία).
Προβολή δραστηριότητας χρηστών
Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει και να αποθηκεύσει τοπικά ένα αντικείμενο που δημιούργησε ο ίδιος, σε αρχείο τύπου .h5p ενεργοποιώντας το κουμπί Χρήσης και επιλέγοντας στη συνέχεια τη συγκεκριμένη ενέργεια.
Ενεργοποίηση κουμπιού Χρήσης
Κατόπιν μπορεί να μεταφορτώσει το αντικείμενο είτε στο e-me content δημιουργώντας έναν κλώνο του αρχικού αντικειμένου του είτε σε άλλα περιβάλλοντα που υποστηρίζουν το H5P (ιστότοποι που βασίζονται σε WP, Joomla, Drupal) ή μπορεί να το στείλει σε κάποιον άλλο χρήστη της e-me.
Άλλοι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν απευθείας ένα αντικείμενο που έχει διαμοιραστεί στην e-me, επιλέγοντας την ενέργεια «Χρήση» που εμφανίζεται κάτω από το προβαλλόμενο αντικείμενο, εάν βέβαια ο δημιουργός του αντικειμένου έχει ενεργοποιήσει την αντίστοιχη δυνατότητα.
Χρήση αντικειμένου
Το e-me blogs είναι μια εφαρμογή δημιουργίας ιστολογίων στην πλατφόρμα της e-me. Η λειτουργικότητα της εφαρμογής περιλαμβάνει δύο βασικά σκέλη, τα ιστολόγια χρήστη και τα ιστολόγια Κυψέλης. Συγκεκριμένα, κάθε μέλος της e-me μπορεί να δημιουργήσει το προσωπικό του ιστολόγιο μέσα από την εφαρμογή e-me blogs (Χρήστη). Επίσης, κάθε Υπεύθυνος δημόσιας Κυψέλης μπορεί να δημιουργήσει ένα ιστολόγιο για την Κυψέλη μέσα από την εφαρμογή e-me blogs (Κυψέλης). Όλοι οι χρήστες της e-me, ανεξαρτήτως ιδιότητας (μαθητής/εκπαιδευτικός) έχουν τα ίδια δικαιώματα. Δηλαδή, ρόλο διαχειριστή στα προσωπικά τους ιστολόγια και ρόλο διαχειριστή ή συντάκτη ή αρθρογράφου στα ιστολόγια Κυψέλης.
Με την είσοδο στο e-me blogs, ο χρήστης μεταφέρεται στην αρχική σελίδα της εφαρμογής στην οποία μπορεί να δει γενικές πληροφορίες για την εφαρμογή, τα πιο πρόσφατα άρθρα, τα πιο πρόσφατα ιστολόγια καθώς και να κάνει αναζήτηση σε αναρτήσεις ιστολογίων.
Aπό το μενού "Οι ιστότοποί μου" που βρίσκεται πάνω αριστερά, ο χρήστης μπορεί να μεταβεί στον πίνακα ελέγχου των ιστολογίων ή να ακολουθήσει τους συνδέσμους για απ' ευθείας μετάβαση στις σελίδες δημιουργίας άρθρου, σχολίων καθώς και να επισκεφτεί το εκάστοτε ιστολόγιο.
Επίσης, στο ίδιο μενού, εάν ο χρήστης είναι μέλος, βοηθός ή διαχειριστής Κυψέλης, υπάρχουν αντίστοιχες επιλογές για τα ιστολόγια των Κυψελών αυτών.
Αρχική σελίδα e-me blogs
Από τον πίνακα ελέγχου, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στις ακόλουθες κατηγορίες:
Αρχική - Η αρχική σελίδα του πίνακα ελέγχου ιστολογίων προσφέρει γενικές πληροφορίες για το επιλεγμένο ιστολόγιο ενώ το υπομενού "Οι ιστότοποί μου" παρέχει μια γενική επισκόπηση των ιστολογίων του χρήστη.
Αρχική σελίδα πίνακα ελέγχου e-me blogs
Άρθρα - Όλα τα άρθρα. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των άρθρων του ιστολογίου, επεξεργασίας και διαγραφής (ανάλογα με τον ρόλο του).
Πίνακας Ελέγχου - Άρθρα
Άρθρα - Νέο άρθρο. Πατώντας τον σύνδεσμο "Νέο άρθρο" ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα νέο άρθρο. Κατά τη δημιουργία νέου άρθρου ο χρήστης καλείται να δώσει τίτλο, να εισάγει περιεχόμενο όπως πολυμέσα, κείμενο ή αντικείμενα που έχει δημιουργήσει στο e-me content, να επιλέξει κατηγορία άρθρου και να πατήσει "Δημοσίευση". Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευση χωρίς δημοσίευση και συνέχεια της επεξεργασίας αργότερα.
Πίνακας Ελέγχου - Άρθρα - Νέο άρθρο
Άρθρα - Κατηγορίες. Εδώ ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει νέες κατηγορίες εισάγοντας τίτλο, slug (σύντομο μοναδικό όνομα), γονική κατηγορία και προαιρετικά περιγραφή.
Πίνακας Ελέγχου - Άρθρα - Κατηγορίες
Πολυμέσα - Αρχεία πολυμέσων που έχει μεταφορτώσει ο χρήστης προκειμένου να αναρτηθούν σε ιστολόγια. Πατώντας τον υπερσύνδεσμο "Νέο Αρχείο" ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μεταφορτώσει νέα αρχεία από τη συσκευή του.
Πίνακας Ελέγχου - Πολυμέσα
Σελίδες - Οι σελίδες του επιλεγμένου ιστολογίου. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των σελίδων του ιστολογίου, επεξεργασίας και διαγραφής. Πατώντας τον σύνδεσμο "Προσθήκη Νέας" ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια νέα σελίδα.
Πίνακας Ελέγχου - Σελίδες
Κατά τη δημιουργία νέας σελίδας ο χρήστης καλείται να δώσει τίτλο, να εισάγει περιεχόμενο όπως πολυμέσα, κείμενο ή αντικείμενα που έχει δημιουργήσει στο e-me content και να επιλέξει "Δημοσίευση". Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευση χωρίς δημοσίευση και συνέχεια της επεξεργασίας αργότερα.
Πίνακας Ελέγχου - Σελίδα - Προσθήκη Νέας
Σχόλια - Σχόλια που έχουν γίνει σε άρθρα του επιλεγμένου ιστολογίου. Ο χρήστης, έχει τη δυνατότητα διαχείρισης των σχολίων που έχουν γίνει στο περιεχόμενο του ιστολογίου. Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν την έγκριση σχολίων, τη διαγραφή καθώς και την προβολή των διαγραφέντων σχολίων.
Πίνακας Ελέγχου - Σχόλια
Εμφάνιση - Ρυθμίσεις που αφορούν την εμφάνιση του ιστολογίου. Στη σελίδα "Θέματα" ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα από τα διαθέσιμα θέματα για το ιστολόγιό του και να το προσαρμόσει στις ανάγκες του.
Πίνακας Ελέγχου - Eμφάνιση - Θέματα
Στη σελίδα "Προσαρμογή" ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει το επιλεγμένο του θέμα με ζωντανή προεπισκόπηση, ανάλογα με τις επιλογές που παρέχει το εκάστοτε θέμα εμφάνισης. Για παράδειγμα μπορεί να ορίσει την αρχική σελίδα του ιστολογίου, να αλλάξει τον τίτλο του, καθώς και να επεξεργαστεί τα μενού, τα πολυμέσα φόντου κ.α.
Πίνακας Ελέγχου - Eμφάνιση - Προσαρμογή
Η σελίδα "Μικροεφαρμογές" περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικές με τη θέση και τις ρυθμίσεις των μικροεφαρμογών (widgets) οι οποίες είναι διαθέσιμες στον χρήστη και μπορούν να ενσωματωθούν στις σελίδες του ιστολογίου.
Πίνακας Ελέγχου - Eμφάνιση - Μικροεφαρμογές
Στη σελίδα "Μενού" ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί και να δημιουργήσει μενού συντομεύσεων για το επιλεγμένο ιστολόγιο. Τα μενού μπορούν να παραπέμπουν σε κατηγορίες περιεχομένου αλλά και μεμονωμένα άρθρα, σελίδες, πολυμέσα, ή εξωτερικούς συνδέσμους.
Πίνακας Ελέγχου - Eμφάνιση - Μενού
Πρόσθετα - Σελίδα που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει κάποιο από τα πρόσθετα που προσφέρει η εφαρμογή (Font Awesome, WP QuickLaTeX, WP Statistics, Εισαγωγέας WordPress).
Πίνακας Ελέγχου - Πρόσθετα
Ρυθμίσεις - Ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο διάταξης των άρθρων, ρυθμίσεις για τα σχόλια χρηστών καθώς και προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για νέα άρθρα και σελίδες.
Η σελίδα "Σύνταξη" περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν την προεπιλεγμένη μορφή και κατηγορία των άρθρων.
Πίνακας Ελέγχου - Ρυθμίσεις - Σύνταξη
Στη σελίδα "Ανάγνωση" περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εμφάνισης των άρθρων και της σελίδας.
Πίνακας Ελέγχου - Ρυθμίσεις - Ανάγνωση
Από τη σελίδα "Συζήτηση" ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει ρυθμίσεις που αφορούν την εμφάνιση των σχολίων, τον συντονισμό τους, τις ειδοποιήσεις για νέα σχόλια κ.α. Ως προεπιλογή, τα σχόλια στα άρθρα επιτρέπονται και για να δημοσιευτούν χρειάζονται έγκριση από τον διαχειριστή του ιστολογίου. Ο διαχειριστής του ιστολογίου μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις για τα σχόλια στις γενικές ρυθμίσεις συζήτησης ή μεμονωμένα σε κάθε άρθρο.
Πίνακας Ελέγχου - Ρυθμίσεις - Συζήτηση
Από τη σελίδα "Πολυμέσα" ο χρήστης μπορεί να ορίσει τις μέγιστες διαστάσεις των εικόνων που εισάγονται στα άρθρα και τις σελίδες του ιστολογίου
Πίνακας Ελέγχου - Ρυθμίσεις - Πολυμέσα
Κάθε χρήστης της e-me έχει το προσωπικό του ιστολόγιο με διεύθυνση blogs.e-me.edu.gr/όνομα χρήστη/, στο οποίο μπορεί να εισέλθει μέσω της εφαρμογής e-me blogs που βρίσκεται στην αρχική σελίδα χρήστη. Το ιστολόγιο του χρήστη είναι ορατό και εκτός της e-me, δηλαδή λειτουργεί σαν ένα οποιοδήποτε ιστολόγιο. Στο ιστολόγιο χρήστη δεν μπορούν να προστεθούν επιπλέον χρήστες. Υπάρχει μόνο ένας χρήστης – διαχειριστής.
Εφαρμογή e-me blogs στην αρχική σελίδα χρήστη της e-me
Κάθε Δημόσια Κυψέλη έχει προεγκατεστημένη την εφαρμογή e-me blogs που παρέχει ένα ιστολόγιο Κυψέλης με διεύθυνση blogs.e-me.edu.gr/αναγνωριστικό Κυψέλης/. Σε αντίθεση με τις Δημόσιες Κυψέλες, οι Ιδιωτικές δεν έχουν ιστολόγιο κατά τη δημιουργία τους. Ο Υπεύθυνος της Κυψέλης μπορεί να δημιουργήσει ιστολόγιο για την Κυψέλη εγκαθιστώντας την εφαρμογή e-me blogs μέσω του αποθετηρίου μικρο-εφαρμογών (Store) της Κυψέλης. Κατά την απεγκατάσταση της εφαρμογής e-me blogs το ιστολόγιο της Κυψέλης διαγράφεται χωρίς δυνατότητα ανάκτησης.
Εφαρμογή e-me blogs Κυψέλης στην αρχική σελίδα Κυψέλης
Ο Υπεύθυνος Κυψέλης ορίζεται και διαχειριστής του ιστολογίου. Κάθε μέλος της Κυψέλης ανάλογα με τον ρόλο του λαμβάνει και τα αντίστοιχα δικαιώματα στο ιστολόγιο της Κυψέλης. Παρακάτω εμφανίζονται αναλυτικά τα δικαιώματα που έχει κάθε ρόλος στο ιστολόγιο Κυψέλης:
Κάθε φορά που προστίθενται μέλη στην Κυψέλη, γίνονται αυτόματα χρήστες του ιστολογίου με προεπιλεγμένο ρόλο συγγραφέα. Η αλλαγή ρόλων εντός της Κυψέλης οδηγεί σε αυτόματη αλλαγή ρόλων στο ιστολόγιο.
Κάθε ιστολόγιο Κυψέλης είναι δυνατόν να αποτελέσει συνεργατικό περιβάλλον. Οι βοηθοί Κυψέλης, έχοντας τη δυνατότητα να παρέμβουν σε κάθε άρθρο, μπορούν να δημιουργούν και να επεξεργάζονται από κοινού αναρτήσεις.
Χρησιμοποιώντας κατάλληλο εργαλείο, κάθε χρήστης της e-me μπορεί να εξάγει σε αρχείο xml αντίγραφο οποιουδήποτε e-me blog του (ιστολόγιο χρήστη ή Κυψέλης) ή να εισάγει ιστολόγιο από άλλο ιστότοπο WordPress.
Η παρακάτω διαδικασία προϋποθέτει την ενεργοποίηση του πρόσθετου "Εισαγωγέας WordPress" από τη σελίδα "Πρόσθετα".
Εξαγωγή
Από τον Πίνακα Ελέγχου του ιστολογίου επιλέγετε Εργαλεία -> Εξαγωγή.
Μόλις επιλέξετε Μεταφόρτωση αρχείου εξαγωγής, το WordPress θα φτιάξει ένα αρχείο XML για να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.
Αν επιλέξετε να εξάγετε τα πάντα, το αρχείο αυτό, τύπου WXR (δηλ. WordPress eXtended RSS), θα περιέχει όλα τα άρθρα, σελίδες, σχόλια, τα προσωπικά σας πεδία, τις κατηγορίες και τις ετικέτες σας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να εξάγετε μόνο τα Άρθρα, τις Σελίδες ή τα Πολυμέσα που σας ενδιαφέρουν, κάνοντας χρήση σχετικών φίλτρων.
Αφού αποθηκεύσετε το αρχείο, μπορείτε να εισάγετε το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας σε έναν άλλο ιστότοπο WordPress με τη χρήση του εργαλείου Εισαγωγής.
Πίνακας Ελέγχου - Εργαλεία - Εξαγωγή
Εισαγωγή
Από τον Πίνακα Ελέγχου του ιστολογίου επιλέγετε Εργαλεία -> Εισαγωγή.
Στην συνέχεια επιλέγετε Εκτέλεση Εισαγωγέα. Επιλέγετε και ανοίγετε το αρχείο τύπου WXR που επιθυμείτε, και αναθέτετε τις εισαχθείσες δημοσιεύσεις σε ήδη υπάρχοντα χρήστη του ιστολογίου.
Πίνακας Ελέγχου - Εργαλεία - Εισαγωγή
Η διαδικασία ενσωμάτωσης περιεχομένου (βίντεο, εικόνες, κ.ά.) από τρίτους παρόχους στα e-me blogs είναι εξαιρετικά εύκολη.
Για να ενσωματώσετε ένα βίντεο, μια παρουσίαση ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο σε ένα άρθρο ή σελίδα του e-me blog σας, απλά αντιγράψτε και επικολλήσετε τη διεύθυνσή του (URL) στο πλαίσιο του επεξεργαστή (είτε οπτικό είτε κείμενο).
Βεβαιωθείτε ότι το URL (διεύθυνση) βρίσκεται σε ξεχωριστή γραμμή και δεν είναι ενεργός υπερσύνδεσμος.
Για παράδειγμα αν γράψετε:
Δείτε αυτό το ενδιαφέρον βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=t1f6cYlrJpM
Αυτό το βίντεο έχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Τα e-me blogs θα μετατρέψουν αυτόματα το URL σε ενσωματωμένο βίντεο από το YouTube και θα παρέχουν μια προεπισκόπηση του αντικειμένου στον οπτικό επεξεργαστή.
Μια άλλη επιλογή είναι να εισάγετε το URL σε [embed]...[/embed] Shortcode, π.χ.
[embed width="123" height="456"]https://www.youtube.com/watch?v=t1f6cYlrJpM[/embed]
Αν αποτύχει η ενσωμάτωση ενός URL, το άρθρο ή η σελίδα θα περιέχει έναν υπερσύνδεσμο προς το URL.
Τα e-me blogs επιτρέπουν ενσωμάτωση περιεχομένου από τους παρόχους που εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα. Αν ωστόσο επιθυμείτε την ενσωμάτωση από πάροχο που δεν υπάρχει στον πίνακα, μη διστάσετε να μας στείλετε σχετικό αίτημα.
Πάροχος | Τύπος περιεχομένου | Οδηγίες |
---|---|---|
Animoto | Βίντεο | |
Blip | Βίντεο | |
Cloudup | Βίντεο, Συλλογές, Εικόνες | |
CollegeHumor | Βίντεο | |
DailyMotion | Βίντεο | |
Διάφορα | ||
Flickr | Βίντεο και εικόνες | |
FunnyOrDie.com | Βίντεο | |
Google Docs | Έγγραφα | Εδώ |
Google Forms | Φόρμες | Εδώ |
Google Maps | Χάρτες | Εδώ |
Google Slides | Παρουσιάσεις | Εδώ |
Google Drive Videos | Βίντεο | Εδώ |
Hulu | Βίντεο | |
Imgur | Εικόνες | |
Εικόνες | ||
Issuu | Έγγραφα | |
Kickstarter | Έργα | |
Meetup.com | Διάφορα | |
Mixcloud | Μουσική | |
Padlet | Διάφορα | Εδώ |
Photobucket | Εικόνες | |
PollDaddy | Δημοσκοπήσεις | |
Άρθρα και Σχόλια | ||
ReverbNation | Μουσική | |
Scribd | Έγγραφα | |
SlideShare | Παρουσιάσεις | |
SmugMug | Διάφορα | |
SoundCloud | Μουσική | |
Speaker Deck | Παρουσιάσεις | |
Spotify | Μουσική | |
Sway | Παρουσιάσεις | Εδώ |
Symbaloo | Διευθύνσεις ιστοσελίδων | Εδώ |
TED | Βίντεο | |
Tumblr | Διάφορα | |
Διάφορα | ||
VideoPress | Βίντεο | |
Vimeo | Βίντεο | |
Vine | Βίντεο | |
Wakelet | Διάφορα | Εδώ |
WordPress plugin directory | Plugins | |
WordPress.tv | Βίντεο | |
YouTube | Βίντεο |
Για την ενσωμάτωση από τα Google Docs θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Έχοντας ανοικτό το κείμενο που θέλουμε να ενσωματώσουμε, επιλέγουμε κατά σειρά
Για την ενσωμάτωση από τα Google Forms θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Έχοντας ανοικτή την φόρμα που θέλουμε να ενσωματώσουμε, επιλέγουμε κατά σειρά
ΑΠΟΣΤΟΛΗ (Send),
Αποστολή μέσω συνδέσμου (Send Via Link),
Αντιγραφή του URL,
και επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου των e-me blogs
Έχοντας ανοικτό το κείμενο που θέλουμε να ενσωματώσουμε, επιλέγουμε κατά σειρά
Αρχείο (File)
Δημοσίευση στον ιστό (Publish to the web)
Σύνδεσμος (Link)
Επιλέγουμε τις επιθυμητές ρυθμίσεις προβολής
Δημοσίευση
Αντιγραφή του URL,
και επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου των e-me blogs
Έχοντας ανοικτό το χάρτη που θέλουμε να ενσωματώσουμε (με επιλεγμένο κάποιο σημείο - place), αντιγραφουμε το URL και κάνουμε επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου των e-me blogs
Εντός του περιβάλλοντος του Google Drive κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο βίντεο που θέλουμε να ενσωματώσουμε
Επιλέγουμε Κοινή χρήση και στις επιλογές κοινής χρήσης κάνουμε κλικ στο Περισσότερα
Επιλέγουμε Ενεργό στον δημόσιο ιστό και πατάμε αποθήκευση
Αντιγραφή του συνδέσμου
και επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου των e-me blogs
Για την ενσωμάτωση από το Padlet θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Από την σελίδα του Padlet επιλέγουμε κατά σειρά
Share,
SHARE/EXPORT/EMBED,
<> Embed in your blog or your website,
Αντιγραφή του URL από την ενότητα «Embedding on a wordpress.com site?»
και επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου των e-me blogs
Για την ενσωμάτωση από το Sway θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Έχοντας ανοικτό το sway που θέλουμε να ενσωματώσουμε, επιλέγουμε κατά σειρά
Share,
Copy link (invite people to view),
και επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου των e-me blogs
Για την ενσωμάτωση webmix από το Symbaloo θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Έχοντας ανοικτό το webmix που θέλουμε να ενσωματώσουμε, επιλέγουμε κατά σειρά
Share,
Share this Webmix,
Share my Webmix,
Αντιγραφή του URL από την ενότητα Link & Embed
και επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου των e-me blogs
Για την ενσωμάτωση συλλογής από το Wakelet θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Έχοντας ανοικτή τη συλλογή που θέλουμε να ενσωματώσουμε, αντιγραφουμε το URL και κάνουμε επικόλληση στον επεξεργαστή κειμένου των e-me blogs
Η ενσωμάτωση περιεχομένου LaTeX γίνεται με δύο τρόπους.
Η παρακάτω διαδικασία προϋποθέτει την ενεργοποίηση του πρόσθετου "WP QuickLaTeX" από τη σελίδα "Πρόσθετα".
Τέλος, η μεταγλώττιση του κώδικα LaTeX μπορεί να αποφευχθεί αν χρησιμοποιηθεί το ! μπροστά από τον κώδικα.
Ολοκληρωμένο παράδειγμα κώδικα LaTeX, όπως θα γραφόταν στον επεξεργαστή κειμένου του WordPress είναι το παρακάτω:
[latexpage]Ο παραπάνω κώδικας αφού μεταγλωττιστεί, εμφανίζεται στους επισκέπτες της σελίδας με τον παρακάτω τρόπο:
Μπορούν να οριστούν επιλογές εμφάνισης για μια συνάρτηση με ετικέτες χαρακτηριστικών όπως μέγεθος, χρώμα, φόντο, κ.α. ως ορίσματα του \quicklatex{} τοποθετημένα μέσα στον κώδικα. Π.χ. για μέγεθος γραμματοσειράς 25 και χρώμα πράσινο:
[latex]Για γραφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα tikzpicture και pgfplots, π.χ.:
\begin{tikzpicture}Όταν μεταγλωττιστεί ο παραπάνω κώδικας δίνει το ακόλουθο αποτέλεσμα:
Για περιεχόμενο σχετικό με τη Χημεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το chemfig, π.χ.:
[latex]Όταν μεταγλωττιστεί ο παραπάνω κώδικας δίνει το ακόλουθο αποτέλεσμα:
Η εφαρμογή e-me assignments, η οποία βρίσκεται προεγκατεστημένη στην αρχική σελίδα χρήστη, είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανάθεσης εργασιών. Κάθε χρήστης (είτε εκπαιδευτικός είτε μαθητής) μπορεί να δημιουργήσει εργασία και στη συνέχεια να την αναθέσει σε ένα, περισσότερα ή όλα τα μέλη μιας Κυψέλης στην οποία είναι Υπεύθυνος. Μέσω της εφαρμογής, κάθε χρήστης μπορεί επίσης να παρακολουθεί τις εργασίες που έχει αναθέσει σε άλλους χρήστες καθώς και αυτές που του έχουν ανατεθεί στις Κυψέλες που συμμετέχει. Πέρα από την εφαρμογή σε επίπεδο χρήστη, η εφαρμογή e-me assignments είναι διαθέσιμη και στις Κυψέλες, αφού πρώτα την εγκαταστήσει ο Υπεύθυνος μέσα από το app Store Κυψέλης. Μέσα από την εφαρμογή Κυψέλης, ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει απαντήσεις και να λάβει ανατροφοδότηση σε εργασίες που του έχουν ανατεθεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Κυψέλης.
Για να δημιουργήσετε μια εργασία θα πρέπει να επιλέξετε το εικονίδιο «Νέα Εργασία» ή το αντίστοιχο μενού στην αριστερή μπάρα.
e-me assignments
Κάθε εργασία περιέχει υποχρεωτικά έναν τίτλο και ένα κείμενο-περιγραφή. Στην περιγραφή μπορείτε να επισυνάψετε κάποιο αρχείο από τον υπολογιστή σας ή άλλο αποθηκευτικό μέσο καθώς και να εισάγετε κείμενο, εικόνα, βίντεο, υπερσυνδέσμους, πίνακες κ.ά.
Δημιουργία εργασίας στα e-me assignments
Αφού ολοκληρώσετε τη δημιουργία της εργασίας και πατήσετε «Δημιουργία Εργασίας», αυτή αποθηκεύεται στη Βιβλιοθήκη εργασιών.
Μέσα από τη Βιβλιοθήκη εργασιών μπορείτε να προχωρήσετε στην ανάθεση ενός αντιγράφου της εργασίας που έχετε δημιουργήσει, σε ένα, περισσότερα ή όλα τα μέλη μιας Κυψέλης στην οποία είστε Υπεύθυνος.
Βιβλιοθήκη εργασιών
Πατώντας στο εικονίδιο «Ανάθεση», εμφανίζεται μια λίστα επιλογής με όλες τις Κυψέλες στις οποίες είστε Υπεύθυνος. Για να εμφανιστεί μία Κυψέλη στη λίστα επιλογής θα πρέπει:
Ανάθεση εργασίας σε Κυψέλη
Αφού επιλέξετε Κυψέλη, μεταφέρεστε στη σελίδα επιλογών ανάθεσης. Στη σελίδα αυτή, μπορείτε -εφόσον θέλετε- να ορίσετε χρονική περίοδο κατά την οποία θα επιτρέπεται η υποβολή απαντήσεων. Από την ίδια σελίδα, μπορείτε να επιλέξετε τα μέλη της Κυψέλης στα οποία θέλετε να αναθέσετε την εργασία.
Επιλογές Ανάθεσης
Επιλέγοντας το εικονίδιο «Έχω αναθέσει», ο χρήστης μπορεί να δει τις εργασίες που έχει αναθέσει σε μέλη των Κυψελών στις οποίες είναι Υπεύθυνος. Μέσα από τη συγκεκριμένη σελίδα ο χρήστης μπορεί να προβάλει την εργασία μέσα στην Κυψέλη στην οποία την έχει αναθέσει, να δει πληροφορίες για την εργασία όπως τον τίτλο της και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η υποβολή απαντήσεων, ενώ του δίνεται ακόμη η δυνατότητα να τη διαγράψει. Εφόσον ο χρήστης επιλέξει τη διαγραφή μιας εργασίας, η εργασία αυτή παύει να εμφανίζεται στους χρήστες στους οποίους έχει ανατεθεί ενώ χάνονται και όλες οι απαντήσεις που έχει λάβει καθώς και οι ανατροφοδοτήσεις που έχει δώσει.
Εργασίες που έχω αναθέσει
Επιλέγοντας το εικονίδιο «Μου έχουν ανατεθεί», ο χρήστης μπορεί να δει όλες τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί σε Κυψέλες που συμμετέχει. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προβάλει κάθε εργασία μέσα στην Κυψέλη στην οποία του ανατέθηκε, να δει το διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η υποβολή απάντησης καθώς και να δει το πότε έδωσε την πιο πρόσφατη απάντηση και έλαβε την πιο πρόσφατη ανατροφοδότηση.
Εργασίες που μου έχουν ανατεθεί
Η «Βιβλιοθήκη εργασιών» περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που έχει δημιουργήσει ο χρήστης. Μέσα από τη σελίδα αυτή ο χρήστης μπορεί να δει τις εργασίες που έχει δημιουργήσει, να αναθέσει μια εργασία σε Κυψέλη, να την επεξεργαστεί, να δημιουργήσει αντίγραφο και να τη διαγράψει.
Βιβλιοθήκη εργασιών
Μέσα από τη σελίδα «Εργασίες» στην εφαρμογή e-me assignments Κυψέλης, ο Υπεύθυνος μπορεί να δει τη λίστα με τις εργασίες που έχει αναθέσει σε μέλη της συγκεκριμένης Κυψέλης. Από τη σελίδα αυτή μπορεί να μεταβεί στις επιλογές ανάθεσης (ώστε π.χ. να αναθέσει μια εργασία σε νέα μέλη ή να αφαιρέσει κάποια από αυτά στα οποία την έχει αναθέσει), να δει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο επιτρέπεται η υποβολή απαντήσεων, να δει τις απαντήσεις που έχει λάβει καθώς και να επεξεργαστεί ή να διαγράψει μια εργασία.
Προβολή εργασιών - Υπεύθυνος Κυψέλης
Επιλέγοντας την προβολή των απαντήσεων για μια εργασία, ο Υπεύθυνος της Κυψέλης μεταφέρεται σε νέα σελίδα όπου μπορεί να δει τις απαντήσεις που έχει λάβει και τις ανατροφοδοτήσεις που έχει δώσει για τη συγκεκριμένη εργασία.
Προβολή απαντήσεων/ανατροφοδοτήσεων για μια εργασία
Στη σελίδα «Εργασίες» της εφαρμογής e-me assignments Κυψέλης, οι βοηθοί και τα απλά μέλη βλέπουν συγκεντρωμένες τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί μέσα στη συγκεκριμένη Κυψέλη.
Επιλέγοντας Προβολή μιας εργασίας, οι χρήστες μεταφέρονται σε νέα σελίδα όπου μπορούν να δουν την εργασία και να υποβάλουν απάντηση.
Εργασίες που μου έχουν ανατεθεί σε Κυψέλη - Μέλος
Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει απάντηση σε μία εργασία είτε χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο επεξεργαστή κειμένου (με δυνατότητα προσθήκης βίντεο, εικόνας, υπερσυνδέσμων κ.ά.) είτε μέσω υποβολής αρχείου από τον υπολογιστή του ή κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο. Με την υποβολή της απάντησης, ο Υπεύθυνος της Κυψέλης λαμβάνει αυτόματα σχετική ειδοποίηση.
Υποβολή απάντησης
Ειδοποίηση υποβολής απάντησης
Ο Υπεύθυνος της Κυψέλης μπορεί να δει τις απαντήσεις του κάθε χρήστη σε μια εργασία που του έχει αναθέσει και να δώσει ανατροφοδότηση. Μόλις ο Υπεύθυνος υποβάλει ανατροφοδότηση σε μια απάντηση, ο χρήστης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση. Πατώντας στον σύνδεσμο που περιλαμβάνεται στην ειδοποίηση μπορεί να μεταφερθεί στην αντίστοιχη σελίδα ώστε να δει την ανατροφοδότηση που έλαβε (και εφόσον θέλει να δώσει νέα απάντηση).
Προβολή απαντήσεων/ανατροφοδοτήσεων χρήστη
Υποβολή ανατροφοδότησης
Ειδοποίηση υποβολής ανατροφοδότησης
Η ενσωμάτωση περιεχομένου LaTeX μπορεί να γίνει απευθείας στο κείμενο με τον εξής τρόπο: [latex] έκφραση LateX [/latex]
Η εφαρμογή "my photodentro" διασυνδέει την e-me με τα Αποθετήρια «Φωτόδεντρο» και τον Εθνικό Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Περιεχομένου «ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ» (photodentro.edu.gr). Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός προσωπικού «αποθετηρίου» μαθησιακών αντικειμένων στο χώρο της e-me, επιτρέποντας την αποθήκευση και την οργάνωση σελιδοδεικτών στα επιλεγμένα μαθησιακά αντικείμενα. Για κάθε σελιδοδείκτη οι χρήστες μπορούν να συμπληρώσουν σχόλια και ετικέτες.
Εφαρμογή "my photodentro"
Χρησιμοποιήστε το κουμπί "my photodentro" για να αποθηκεύσετε εύκολα σελιδοδείκτες στον προσωπικό σας χώρο στην e-me.
Η εφαρμογή 'RSS' επιτρέπει την αποθήκευση ροών ειδήσεων στον προσωπικό σας χώρο στην e-me. Για να εισάγετε ροές ειδήσεων αντιγράψτε τον σύνδεσμο στο αντίστοιχο πεδίο και πατήστε "Προσθήκη". Η ροή ειδήσεων θα προστεθεί στη λίστα σας και πατώντας πάνω στον αντίστοιχο σύνδεσμο θα μεταφερθείτε στη σελίδα προβολής της αντίστοιχης ροής. Για κάθε ροή μπορείτε να ρυθμίσετε τον αριθμό feeds που θέλετε να εμφανίζονται, επιλέγοντας κάποια από τις επιλογές που προσφέρονται.
Εφαρμογή 'RSS'
Η εφαρμογή 'Λεξικό Νοηματικής' αποτελεί προσαρμογή της αντίστοιχης εφαρμογής του ΙΕΛ ΑΘΗΝΑ, κατάλληλη για ενσωμάτωση στην e-me. Μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει ή να επιλέξει μια λέξη και να δει το βίντεο με την απόδοσή της στη νοηματική. Για κάθε λέξη παρέχεται στη νοηματική γλώσσα ένα παράδειγμα χρήσης της. Η εφαρμογή παρέχει δακτυλικό πληκτρολόγιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης για να πληκτρολογήσει μια λέξη και στη συνέχεια να την αναζητήσει.
Εφαρμογή 'Λεξικό Νοηματικής'
Η εφαρμογή 'Πλάνο Tάξης' λειτουργεί μόνο στα πλαίσια της Κυψέλης. Ο Υπεύθυνος της Κυψέλης έχει δικαιώματα δημιουργίας ενός πλάνου τάξης και επεξεργασίας του, ενώ τα μέλη της Κυψέλης μπορούν να το δουν. Αποτελεί προσομοίωση της σχολικής αίθουσας. Ο Υπεύθυνος μπορεί να σχηματίσει διαφορετικό πλάνο για κάθε τάξη-Κυψέλη του, να προσθέσει διαφορετικά χρώματα, να το εκτυπώσει κλπ.
Εφαρμογή 'Πλάνο Τάξης'
Η εφαρμογή 'Δημοσκόπηση' λειτουργεί στο πλαίσιο της Κυψέλης και δίνει τη δυνατότητα στον Υπεύθυνό της να δημιουργήσει δημοσκοπήσεις στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα μέλη της συγκεκριμένης Κυψέλης.
Εφαρμογή 'Δημοσκόπηση'
Κατά τη δημιουργία της Δημοσκόπησης ο Υπεύθυνος της Κυψέλης μπορεί να εισάγει το ερώτημα της δημοσκόπησης, την ημερομηνία λήξης καθώς και τις διαθέσιμες επιλογές.
Δημιουργία Δημοσκόπησης
Μπαίνοντας στη σελίδα της δημοσκόπησης το κάθε μέλος της Κυψέλης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κάποια από τις επιλογές που του δίνονται.
Προβολή Δημοσκόπησης